banner here

Resepi Macaroni Cheese Sangat Simple dan Sedap

- Khamis, Ogos 03, 2017
Salam sejahtera semua pengunjung blog saya ini, hari ini saya nak berkongsi resepi macaroni cheese, saya sendiri sangat suka makanan ini tetapi tak boleh terlalu sering makan sebab makanan ini tidak menyihatkan. tapi sekali sekala boleh lah..

dah ada rancangan minggu ni nak masakkan apa untuk keluarga? apabila masih samar-samar boleh lah ikut resepi yang saya kongsikan ini. saya sendiri biasanya kerap membuat macaroni cheese sebagai hidangan di hujung minggu dan alhamdulillah anak-anak suka.
Resepi Macaroni Cheese

Resepi Macaroni Cheese

sebenarnya, makanan ini untuk orang yang malas nak masak kerana sesuai dimakan pada bila-bila masa atau lagi-lagi masa malam tetapi anda merasa lapar.. memang malas la sangat kan. resepi ini sangat simple dan apabila anda orang yang tak pernah jenggah ke dapur pun boleh buat.

baha-bahan untuk membuatnya pun mudah untuk di dapati, anda boleh membeli kat kedai, mana-mana kedai pun ada dan persiapanya mudah lagi sedap. resepi yang saya kongsikan ini simple aje dan tak berpandukan kepada mana-mana resepi.

sebenarnya hari ini saya tak memiliki cukup masa buat menulis entry ni kerana saya mesti bekerja. jadi saya minta maaf apabila entry kali ini saya menulis sangat ringkas. apabila anda ingin cuba jom sila semak resepinya dibawah ini...

Bahan-Bahan
  • 1/2 packet macaroni
  • 1 tin preego cheese & herbs
  • 1 kotak susu cair
  • daging / ayam
  • Cendawan/ mushroom
Cara Membuat Macaroni Cheese

 #1. rebus air hingga mendidih kemudian rebus 1 /2 packet macaroni hingga agak lembut kemudian toskan.
Resepi Macaroni Cheese

#2. sementara itu potong daging/ayam menjadi beberapa bahagian kecil-kecil, kemudian rebus hingga empuk. apabila guna ayam goreng-goreng gitu guna planta. apabila sudah masak toskan.

#3. panaskan preego cheese & herbs dan susu cair hingga suam-suam kuku. apabila nak bagi cair sikit so masuk la susu cair sikit aje. eloknya jangan terlalu cair dan tak terlalu pekat.
Resepi Macaroni Cheese

#4. campurkan macaroni dengan daging dan mushroom pada pinggan atau bekas yang sesuai kemudian gaul hingga rata. kemudian letak cheese atas macaroni yang sudah di gaul tadi.
Resepi Macaroni Cheese

#5. akhir sekali, tuangkan preego panas atas macaroni dan siap untuk dihidangkan.

Resepi Macaroni Cheese
selain cendawan anda juga boleh guna udang atau sosej. memang sedap dan simple je kan resepi macaroni cheese yang saya kongsikan ini dan apabila bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga, selamat mencuba.

 

Start typing and press Enter to search